Rezervirajte svoj smještaj već danas!
Apartmani Villa Luna Trogir, Hrvatska
Pogledaj ponudu

Grad Trogir u Srednjoj Dalmaciji

Trogir, grad-muzej, nacionalno povijesno nasljeđe i blago, bogatstvo prirode Hrvatskog Jadrana – svim tim riječima možemo opisati taj predivan grad u Srednjoj Dalmaciji, udaljen svega 25 km od Splita. Šetnja Starim Gradom Trogirom pruža nevjerovatan i slikovit prizor hrvatske povijesne kulturne baštine, koju je UNESCO proglasio svjetskom Kulturnom Baštinom 1997. godine. Mnogobrojne znamenitosti pričaju jednu doista veliku priču o Trogiru. Na našoj stranici možete se detaljnije upoznati s raznim povijesnim i kulturnim znamenitostima i obilježjima grada Trogira.

Mada je grad Trogir bio naseljen i puno prije, u III stoljeću prije Krista su Grčki Kolonisti, koji su stigli najvjerovatnije iz smjera Otoka Visa, zvanično osnovali današnji grad Trogir, nazvavši ga tada Tragurion. Nakon Grka su gradom Vladali Rimljani, čija je vladavina trajala dugo, pa je ostataka iz Rimskog doba u Trogiru jako puno. Svaki taj ostatak ili spomenik priča svoju priču. Gradom, kao i cijelom današnjom Trogirskom Rivijerom, vladali su i mnogi drugi vladari i carstva, Mletačka vlast, Ugarsko Hrvatska, Bizant i drugi.

Od svih tih naroda ostale su mnoge znamenitosti koje se danas mogu vidjeti u Gradu Trogiru i koje čine taj grad rimsko-gotičke arhitekture i stila tako bogatim i posebnim.

Grad Trogir i obližnja mjesta obiluju prelijepim plažama i uvalama. Obzirom da ima izuzetno dobar geografski položaj, do Trogira je veoma lako stići, kao i do mnogih obližnjih destinacija i izletišta. Grad Trogir ima izuzetno bogatu ponudu zabavnih manifestacija, kao što su tradicionalni festivali, klapske pjesme i sl. U Trogiru je bogat i noćni život, postoje brojne diskoteke, beach Partyji te sportsko-rekreativni sadržaji za ljubitelje aktivnog odmora, kao što su ronjenje, jedrenje i drugi. O svim mjestima, destinacijama, plažama, izletištima, uslugama, događanjima i smještaju u Trogiru i njegovoj  blizini možete detaljno pročitati na Turist info dijelu naše stranice.

Kulturne znamenitosti

Stari Grad Trogir

Stari Grad Trogir je doista svojevrsni grad muzej, što dokazuje i činjenica da ga je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Šetajući povijesnim starim gradom Trogirom, može se vidjeti puno toga nastalog u neka davna vremena. Nevjerojatno je u kojoj mjeri je gradu starom gotovo 3000 godina sačuvano ponešto od svakoga tisućljeća i iz svake kulture koja ga je nekada davno naseljavala. Unatoč borbama i ratovanjima, povijesnim promjenaam i napretku civilizacije i čudima modernog doba grad Trogir je zadržao bogatstvo svog srednjovjekovnog izgleda i spomenika te ostalih povijesnih obilježja. Na našoj stranici možete pročitati više o mjestima koje bi obavezno trebalo posjetiti prilikom boravka u Trogiru, među koje ubrajamo; Radovanov Portal, Trg Ivana Pavla II, Katedralu Sv Lovre, Zvonik i Gradsku Ložu, Zvonik Crkve Sv Sebastijana i gradsku ložu te Palaču Ćipiko.Radovanov Portal

Portal ili ulaz u Trogirsku Katedralu Sv. Lovre, nazvan je po Dalmatinskom umjetniku iz 13. Stoljeća, Majstoru Radovanu. Radovanov portal je bogato isklesan i nevjerovatno lijep ulaz, sa prikazima Kršćanskog učenja, u koje spadaju Rođenje Isusovo, Apostoli, Sveci, Adam i Eva i drugo. Moguće je satima stajati pred portalom i s njega čitati priču koju priča, jer je to uistinu jedna bogata priča isklesana u kamenu.

Trg Ivana Pavla II Trogiru

Oko Trga Ivana Pavla II u Trogiru smješteno je više povijesnih zgrada i spomenika. Trg je centarlna pozornica raznih događanja tijekom ljetnih večeri.  Na Trgu Ivana Pavla nalaze se Katedrala Sv. Lovre, Zvonik, Gradska Loža i Ćipiko Palača.

Katedrala Sv Lovre Trogir

Gradnja Katedrala Sv. Lovre trajala je više od 4 stoljeća. U prapovijesti je to bila kršćanska Crkva Sv. Ivana, zaštitnika grada koji je preminuo 1111.g. Nakon toga Crkva je bila uništena, a zatim je njena izgradnja nastavljena. Danas, upravo zbog te dugovječne izgradnje, Katedrala Sv.Lovre posjeduje mnoge različite stilove, no ipak prevladava romantični stil. Katedrala Sv. Lovre je ujedno i najviša građevina u Trogiru, visoka 47 metara, a u njoj se također čuvaju mnoga kulturno povijesna bogatstva i kulturno naslijeđe, kipovi, slike i drugo.

Palača Ćipiko Trogir

Palača Ćipiko je nekadašnji dom povijesne nobelovske grada Trogira, obitelji Ćipiko. Palača Ćipiko je građena od XIII do XV stoljeća i za to vrijeme je doživjela mnoge izmjene i postajala sve veća. Nalazi se preko puta katedrale Sv. Lovre. U Palači Ćipiko nalaze se brojna umjetnička dijela poznatih, starih hrvatskih majstora.

Kamerlengo Kula i tvrđava

Kamerlengo tvrđava je dobila svoj naziv po činovniku iz 14. stoljeća, kada je i izgrađena. Kamerlengo kula je danas predivan vidikovac nad Trogirom, a  u ljetnim noćima Kamerlengo tvrđava često služi i kao pozornica za brojne manifestacije.

Kula Sv. Marka Trogir

Kula Sv. Marka izgrađena je u 15. stoljeću u svrhu obrane od napada Turaka. Kula Sv. Marka je nekad bila povezana sa kulom Kamerlengo, a izgradila ju je Mletačka Vlast. U blizini kule Sv. Marka nalazi se i jedan od rijetkih spomenika iz vremena Francuske vlasti u Dalmaciji, klasicistički paviljon Glorijet, koji je Francuska izgradila u čast Generala Marmonta u 19. stoljeću.

Crkva Svetog Petra Trogir i Benediktinski Samostan

Na mjestu crkve Svetog Petra i Benediktinskog ženskog samostana prvobitno je postojala ranokršćanska crkva. Crkva Svetog Petra je izgrađena u 13. Stoljeću, a samostan je osnovala kraljica Marija. U Crkvi Sv. Petra prevladava Barokni stil, a u njoj se mogu naći i mnoga umjetnička i povijesna djela sakralne umjetnosti iz više stoljeća. U crkvi Sv. Petra i oko nekadašnjeg Benediktinskog samostana se nalaze i nadgrobne ploče plemićkih obitelji iz Trogira.

Samostan i Crkva Sv Dominika Trogir

Crkva i Samostan Sv. Jurija su izgrađeni negdje oko 14. Stoljeća, a nalaze se na Trogirskoj rivijeri. Mnoga djela sakralne umjetnosti poznatih hrvatskih umjetnika i zlatara krase ovu Crkvu i Samostan. U crkvi Sv. Dominika i u Samostanu se nalazi 6 oltara te zbirka umjetnina, među kojima se ističu Okićeni krilati oltar Blaža Jurija, nadgrobne ploče plemićkih obitelji iz Trogira i samostanski vrt koji odiše ljepotama i aromama mediterana.

Crkva i Samostan Sv. Nikole u Trogiru, Zbirka Kairosa

Crkva Sv. Nikole i Benedikstinski samostan iz davnog 11. stoljeća u kojem žive sestre koludrice, čiji je red osnovala Sv. Skolastika, sestra Sv. Benedikta, osnivača Benediktinskog reda i učenja, nalaze se na južnoj strani grada Trogira. U crkvi i samostanu i danas, nakon 1000 godina, žive, mole za svijet i svoje živote posvećuju Bogu sestre koludrice, a čine to prema pravilima Sv.Benedikta „Ora et Labora“ -  molitva, rad te život u miru, tišini i skrovitosti.

U Crkvi Sv. Nikole i u Bendiktinskom samostanu, u Trogiru se nalaze mnoga djela sakralne umjetnosti, kao i liturgijska djela Hrvatskih pisaca. Sestre Koludrice i danas njeguju sve ono lijepo što se u ime Boga stvara. Jedna od takvih umjetnina je Kairos Kolekcija, Reljef Kairosa (Bog sretnog trenutka), koji je uklesan u kamen u davnom 3. stoljeću prije Krista. Zbirka sadrži i druga vrijedna djela sakralne umjetnosti iz više različitih stoljeća, između ostalih tu su i slike „Raspela“, „Sv. Benedikta“ te „Bogorodice s djetetom“. Zbirka također uključuje i nekoliko liturgijskih djela, poput antifonara i drugih.