Rezervirajte svoj smještaj već danas!
Apartmani Villa Luna Trogir, Hrvatska
Pogledaj ponudu

Otok Čiovo

Otok Čiovo je najpoznatiji po svojim predivnim plažama i uvalama. Otok Čiovo je mostom povezan s kopnom i Trogirom. Ovaj predivni otok je naseljen još od prapovijesti, no prvi pismeni dokazi o njegovom postojanju potječu iz doba Rimskog Carstva. Povijesno ime otoka Čiovo je bilo Boa. Naselja i mala sela na otoku Čiovo su Žedno, Arbanija, Slatine, Okrug Gornji i Okrug Donji, Bušinci, Mavarštica, Mastrinka, Rastići. Više o ovim mjestima možete pročitati na našoj stranici u dijelu o mjestima na otoku Čiovo.

Ljetni odmor na Otoku Čiovo

Otok Čiovo je idelano mjesto za odmor obitelji s djecom, zbog svojih mirnih, čistih, šljunčanih plaža, ali i za mlade ljude, željne noćnih provoda na plažama s beach barovima, dobrom glazbom i zabavama na plažama.
Istražite Otok Čiovo

Na otoku Čiovo postoje brojne povijesne i kulturne znamenitosti, o kojima možete više pročitati na našoj stranici, u dijelu o povijesno-kulturnim znamenitostima Trogirske Rivijere.

Samostan Sv, Križa Otok Čiovo

Na otoku Čiovo, na obali među stjenama, nalazi se Dominikanski samostan i Crkva Sv. Križa. Dominikanski Samostan je osnovan u 15. Stoljeću. Dominikanski redovnici su boravili u samostanu i samostanskim zgradama zajedno s nekoliko Albanskih obitelji koje su obrađivali zemlju oko samostana. U to vrijeme su mnogi Albanci naseljavali Hrvatsku bježeći pred Turcima, ali i iz drugih razloga, pa je tako i obližnje selo na otoku Čiovo, u kojem je boravilo najviše tadašnjih Albanaca, dobilo naziv Arbanija. Vjeruje se da je u 17. stoljeću, u Crkvi Sv. Križa ovog Dominkanskog samostana, na drvenom raspelu, koje je napravio umjetnik Juraj Petrović, potekla krv iz rana na križ pribijenog Isusa. Ovaj događaj je bio razlog dolaska brojnih hodočasnika, pa je ovaj Dominikanski samostan na otoku Čiovo tako  postao svetište.