Rezervirajte svoj smještaj već danas!
Apartmani Villa Luna Trogir, Hrvatska
Pogledaj ponudu

Split

Split je jedan od najvećih gradova u hrvatskoj te najveći i najrazvijeniji grad u Dalmaciji. Od grada Trogira je Split udaljen nekih 25km. Split ima svoju staru lijepu povijesnu jezgru, predivnu rivu, luku iz koje polaze trajekti prema svim dalmatinskim otocima, šetalište, nekoliko lijepih plaža, od kojih su najpoznatije Marjan i Bačvice. Uz starogradsku jezgru Split ima i svoje moderne, novoizgrađene četvrti, s obiteljskim kućama, stambenim zgradama i velikim neboderima. Split je jedan od najsunčanijih gradova u cijeloj Evropi, a poznata Dioklecianova Palača, koja je korijen utemeljenja grada Splita, je pod UNESCO-vom zaštitom još od 1978. godine.

U 4. stoljeću izgrađena je ogromna palača, u kojoj je nakon umirovljenja živio car Dioklecijan, a nakon njega i mnogi drugi umirovljeni ili prognani carevi. U Splitu postoje brojni muzeji i kulturno-umjetničke institucije, kao što su pomorski muzej, povijesni muzej, etnografski muzej, arheološki muzej pa i drugi, koje sigurno vrijedi razgledati prilikom posjete Splitu. U Splitu se održavaju razne kulturne i zabavne manifestacije, među najpoznatijima je i Splitsko ljeto. Ljetne noći na splitskoj Rivi su pune života i radosti.

Dubrovnik

U srednjem vijeku, u vrijeme Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, grad Dubrovnik je bio samostalna i neovisna Republika. U to vrijeme Dubrovnik je bio, uz Firencu i London, jedan od najvećih gradova u Europi i brojio je 40.000 stanovnika. Dubrovačka Republika bila je u potpunosti samostalna, imala je vlastite zakone i politički sustav koji je spriječavao korupciju i nasilje i uspješno njegovao trgovačke i gospodarske odnose s drugim carstvima i državama. Dubrovačka Republika je u vrijeme širenja Osmanskog carstva uspjela zadržati svoju samostalnost,  ali je Turcima morala plaćati danak za slobodan prolaz i prijevoz robe kroz dijelove carstva, čime je uspjevala održati dobre odnose s Turcima. U 17. stoljeću je Dubrovnik bio pogođen velikim potresom, koji je uništio najveći dio grada. Dubrovačka Republika je izgubila status republike u 19. Stoljeću, kada su ovaj dio Dalmacije zauzeli Francuzi s Napoleonom načelu. Nakon toga je ovo područje palo pod Austro-Ugarsku vlast, no borba Dubrovnika da ponovno stekne svoju samostalnost nikada nije prestala. 1941. godine Dubrovnik je postao grad Nezavisne Države Hrvatske, koja je bila u sastavu kraljevine Jugoslavije. 1991. godine, u vrijeme rata u Hrvatskoj, se Dubrovnik morao braniti od napada Crnogorskih Srba, koji su žestoko granatirali grad, želeći ga okupirati i pripojiti velikoj Srbiji. Premda je puno toga u Dubrovniku bilo u potpunosti uništeno, grad se ipak uspjeva obraniti od napadača, sačuvavši  svoj teritorij u cijelosti. Zahvaljujući UNESCO-u, koji je još 1979. godine uvrstio Dubrovnik na popis Svjetske Kulturne Baštine, Dubrovnik je uspješno obnovljen, a njegovim zidinama i najljepšim znamenitostima ponovno uspješno su vraćeni ljepota i stari čar. Dubrovnik je veoma poznat po srednjovjekovnim Gradskim Zidinama, starom dijelu grada unutar zidina, njegovim ulicama i šetnicama, a osobito po prekrasnoj glavnoj ulici Stradunu. Stradun je poznat po mnogobrojnim manifestacijama koje se na njemu održavaju tijekom cijele godine i koje posjećuju turisti sa svih strana svijeta. Na Stradunu se nalaze razne trgovine, suvenirnice, spomenici, znamenitosti i muzeji, ali i brojni kafići, kavane i restorani. Jedna strana zidina proteže se uz more, a suprotna strana uz kopneno zaleđe. Između Dubrovačke zidina i Stradun povezani su uskim prolazima i uličicama, u kojima stisnuto jedna uz drugu stoje srednjovjekovne kamene stambene zgrade i kuće. Dubrovačke Gradske Zidine su građene od 13. do 17. stoljeća i u njihovom sklopu se nalazi više utvrda i kula iz različitih stoljeća. Dubrovačke Zidine dugačke su 1940 m, a visoke 25 m. Odlazak u Dubrovnik obvezno znači šetnju Dubrovačkim Gradskim Zidinama, jer drugačije nije moguće u potpunosti doživjeti Dubrovnik. Ovo danas veoma popularno turističko odredište zahvaljujući svojo osebujnoj i bogatoj povijesti ima još mnogo toga za pokazati i ispričati, a na vama ostaje da ga istražite.

Međugorje

Međugorje je jedno od najpoznatijih Marijanskih Svetišta u svijetu, koje posjećuju milioni hodočasnika iz cijeloga svijeta tijekom cijele godine, a osobito za vrijeme ljetne sezone. Međugorje je postalo poznato nakon što se 1981. godine grupi djece ukazala Gospa na današnjem svetom brdu imena Podbrdo. Iako izloženi mnogobrojnim testiranjima, iskušenjima, odbacivanjima i sumnjama, nekoliko  „vidjelica“, tj. svjedoka ukazanja je i dalje nastavilo doživljavati Gospina ukazanja, primati njezine poruke i prenositi ih svijetu i to sa istim žarom kao u početku,  1980-tih godina. Međugorje je danas mjesto, na koje ljudi sa svih strana svijeta kako bi molili i pronašli mir i vjeru. Brojna su svjedočenja o raznim psihičkim i fizičkim ozdravljenjima u Međugorju. U Međugorju je preporučljivo posjetiti brdo ukazanja - Podbrdo, kojim se može penjati u tišini i molitvi ili moleći otajstva Svete krunice, jer se uzduž cijelog kamenitog puta uspona na Podbrdo nalaze postaje radosnih otajstava, dok su s druge strane Podbrda postaje svjetlosnih otajstava. Ukoliko želite, možete se penjati moleći radosna otajstva te silaziti moleći svjetlosna otajstva. Na vrhu Podbrda se nalazi predivna statua Kraljice Mira, Gospe Međugorske, i Raspelo Gospodina Isusa Krista,  koji pružaju duhovno molitveno okružje za obnavljanje molitve i vjere te pronalazak mira u srcu. Na dnu Podbrda se nalazi još jedan divan molitveni kutak, Plavi Križ, gdje se Gospa i dalje često nekim od vidjelica - Mirjani, Vicki ili Mariji. U Međugorju se takođe nalazi i jedno veće brdo Križevac, a uzduž puta na Križevac se nalaze postaje Isusova Križnog Puta. Križevac i molitva Križnog puta pružaju jedinstven vid duhovne obnove i duhovnog pročišćenja, osobito u vrijeme Korizme. Tijekom mjeseca kolovoza  se u Međugorju održava šestodnevni Festival Mladih, koji posjeti na stotine tisuća ljudi, mladih i starih. Tijekom Međugorskog Festivala Mladih održavaju se mnogobrojni susreti i manifestacije, kao što su klanjanja, mise, Škola katehizma, ukazanja, svjedočanstva, predstave, plesovi i drugo. Svake godine se zadnji dan Međugorskog Festivala Mladih završava večernjom predstavom, tj. scenskim spektaklom Zajednice Cenacolo. U Međugorju postoje mnogobrojne duhovne zajednice, od kojih valja spomenuti zajednicu Regina Pacis i Zajednicu Cenacolo, koje je moguće obići i poslušati neka od nevjerojatnih svjedočanstava i životnih priča članova tih zajednica.

Nacionalni park - Krka

Nacionalni park Krka je dobio naziv po rijeci Krki, koja protječe kroz ovaj predivni dio Srednje Dalmacije u blizini grada Šibenika. Nacionalni Park Krka je poznat po predivnim jezerima i slapovima. NP Krka se prostire područjem od 142km², a od otoka Čiovo je rijeka Krka udaljena 47km. Do NP Krka je sa Otoka Čiovo ili iz grada Torgira moguće stići na više načina - automobilom, autobusom ili brodićima. Postoje i organizirani izleti do NP Krka. NP Krka obiluje florom i faunom i mnogim rijetkim, endemskim vrstama. Na područiju NP Krka postoje također brojna drevna naselja i građevine. NP Krka je okružen planinama i šumom. Planine koje okružuju ovaj Nacionalni Park su Dinara, Promina, Uilica i jugoistočna strana Velebita. NP Krka bogat je uvalama i kanjonima, a tu i brojna nalazišta arheoloških ostaka u ruševinama drevnih naselja i starih rimskih utvrda. Prepručamo posjet starom Rimskom vojnom logoru Burnum te pećini u kojoj su pronađeni brojni arheološki artefakti, koji ukazuju na postojanje drevnih civilizacija na ovom području.


Nacionalni park - Plitvička jezera

Uz tok rijeke Korane nalazi se još jedan prirodni fenomen u Hrvatskoj, koji je od 1979. godine proglašen svjetskom prirodnom baštinom od strane UNESCO-a. Plitvička jezera se sastoje od 16 jezeraca koji se slijevaju jedan u drugi u predivnoj dolini, okruženoj bogatom šumom s raznovrsnim drvećem, od kojih prevladavaju jela i bukva. Dio Hrvatske u kojoj se nalaze Plitvička jezera je neizgrađen i nenaseljen te  je priroda oko jezera očuvana, iskonska i netaknuta. U gustoj šumi Plitvica uspjele su preživjeti i neke od najrijeđih vrsta medvjeda. Plitvice su zapravo jedno od posljednjih područja u cijeloj Europi s tako velikim brojem rijetkih vrsta medvjeda i vukova. Plitvice se prostiru područjem od nekih 295km², od čega su 2km² čine jezera, a ostatak planinice i šuma. Prosječna godišnja temperatura Plitvičkih jezera je od 8 do 10 stupnjeva Celzija, dok u ljetnim mjesecima ona u prosjeku dostiže 24 stupnja. Kroz veliki dio godine Plitvička jezera su prekirvena snjegom i ledom, tako da snježno razdoblje često traje čak do ožujka.

Do Nacionalnog Parka Plitvice može se stići automobilom ili autobusom. Udaljenost otoka Čiovo od Plitvica je nekih 170km. Iz Čiova i sa Trogirske Rivijere organiziraju se i ekskurzije u NP Plitvice. Smještaj možete pronaći već i oko samog ulaza u nacionalni park, gdje postoji nekoliko hotela kao i jedan veliki kamp. Tako da je onima koji žele malo duže uživati u prirodi Plitvičkih Jezera moguće pronaći smještaj u neposrednoj blizini NP Plitvice

Nacionalni park - Kornati

Nacionalni Park Kornati se nalazi u Kornatskom Arhipelagu. Sam Arhipelag Kornati zauzima područje od 320km² , od koje je samo ¼ kopno koje uključuje 150 otočića. Sam Nacionalni Park Kornati ima 220km² kopnene površine na 89 otočića, otoka i hridi. Najveći otok na Kornatima je otok Kornat. Kornati su kroz povijest bili naseljeni i na njima se mogu naći razni ostaci antičkih civilizacija i naroda, a jedan od takvih ostataka su stare Rimske zidine ispod mora, koje su se nekoć djelomično nalazile na kopnu, a zahvaljujući predivnom čistom i prozirnom moru ostaci te Rimske građevine čine jedan izuzetan prizor. Danas niti jedan otok Kornatskog Arhipelaga nije stalno naseljen, ali na pojedinima postoje manji restorani, nautičarske jedinice i ribarske kućice u zaštičenim Kornatskim uvalama, koje tijekom sezone posjećuju njihovi vlasnici, zaposlenici, ali i turisti. Većinski dio zemljišta NP Kornati je u privatnom vlasništvom, pa je jedan dio objekata izgrađen na privatnoj zemlji, a drugi u lučicama Kornatskih otočića. Iako sami Kornatski otočići nisu bogati vegetacijom, more koje ih okružuje bogato je raznovrsnom florom i faunom te ima izuzetno bogat morski ekosustav, koji je pod zaštitom Natura 2000 mreže za očuvanje prirode. Zahvaljujući netaknutoj prirodi u moru oko Kornata očuvale su se i brojne rijetke i ugrožene morkse vrste. U moru Kornatskog otočja boravi i jedna vrsta dupina, a susret s je bez sumnje jedan poseban doživljaj. Na kornatima također boravi i ugrožena vrsta velikih morskih kornjača, Carettacaretta, koja može dostići težinu od čak 115kg. Podmorje krije i brojne vrste koralja, algi, mekušaca i drugi pripadnika morskog biljnog i životinjskog svijeta i rijetkih vrsta živih morskih organa. Za nautičare i ronioce područje Kornatskog Arhipelaga je pravi raj i svaki ljubitelj podmorja ne bi smio propustiti posjetiti NP Kornati. Isto tako vrijedi i za ribare i penjače. Kornati obiluju raznim hridima, brdima, stijenama i vrhovima, koji su pravi izazov za sve ljubitelje penjanja. Do NP Kornati se može doći brodicom, odnosno automobilom do najbliže obalne lučice. NP Kornati udaljeni od Čiova 60km kopnenog puta.

Prirodni Rezervat Pantan

Prirodni Rezervat Pantan je močvara u kojoj borave mnogobrojne vrste ptica i, iako smanjen uslijed modernizacije okolice, predstavlja jedan nevjerovatan prizor prirodnog bogatstva. U ovu močvaru se ulijevaju i morska i slatka voda okolnih rijeka te stvaraju lagunu, koja je utočište mnogim rijetkim i ugroženim vrstama. Pantan je također poznat po Mlinicama, mjestu u kojem se nalazi stari obnovljeni mlin i u kojem 12 malih izvora formira jedno jezero. U Mlinicama se nalazi i kula, u kojoj je moguće pronaći smještaj, a u njenoj blizini postoji nekoliko restorana. Prirodni Rezervat Pantan je od grada Trogira udaljen samo 3km.


Šibenik

Šibenik je dalmatinski grad, smješten u morskom zaljevu te na ušću rijeke Krke, a udaljen jeanekih 46km od Trogira. Do Šibenika je moguće doći Autobusom s Trogirskog Autobuskog Kolodvora ili automobilom. Šibenik je grad bogat povijesnim znamenitostima, osobito stoga što je njegovo postojanje zabilježeno još u 10. stoljeću. Mnogo toga se ima za vidjeti u gradu Šibeniku, kao naprimjer tvrđave Šubićevac, Sv. Mihovil i Sv. Ivan ili predivna katedrala Sv. Jakova, čija je izgradnja počela još u 15. stoljeću. Šibenik okružuju mnoga prirodna bogatstva, kao što su Nacionalni Parkovi Kornati i rijeka Krka. Jedna posebnost grada Šibenika je i to, da je on jedan od malobrojnih gradova u Dalmaciji koji su se uspjeli obraniti od Turske Vladavine i napada.

Makarska

Grad Makarska kao i cijela Makarska Rivijera su od Trogira udaljeni oko 80km. Makarska se nalazi podno najveće dinarske planine u Europi - Biokovo, na kojoj se nalazi predivni Park Prirode Biokovo. Ta planina nevjerojatno čistog zraka je sama po sebi jedno ogromno carstvo netaknute prirode i bogate, drevne povijesti, prepuna ostataka koji govore o prijašnjim civilizacijama i narodima. Makarska je još u prvom stoljeću bio grad Ilira, koji su zvanično osnovali Makarsku i nazvali ju Muccurum. No Makarska je postojala već u prapovijesna vremena, već 40000 godina prije Krista, u staro kameno doba u vremenima pračovjeka neandertalca, što je utvrđeno na osnovu povijesnih i areholoških istraživanja. Makarska je nakon Splita drugi grad u Dalmaciji po razvijenosti gospodarstva. U Makarskoj je turizam veoma razvijen i ima neizmjerno veliku ponudu smještajnih kapaciteta, zabavnih, sportskih i rekreativnih sadržaja, noćnog života, bogatu gastronomsku ponudu, u kojoj prevladavaju dalmatinski i morski specijaliteti, veliki izbor razonode za cijelu obitelj i još mnogo toga. S jednom 2km dugom šljunčanom plažom, brojnim stjenovitim plažama,  jednom plažom za nudiste i borovom šumom, čija hladovina pruža aromatično opuštanje, s bogatom i bujnom mediteranskom vegetacijom i ugodnom klimom, Makarska je doista savršen grad za ljetni odmor za svakoga.

Primošten

Primošten je od Čiova udaljen 39km, a do Primoštena je moguće stićii autobusom, automobilom ili taxijem, ali i unajmljenim brodićem iz Trogira. Primošten, koji se nalazi na jednom malom otočiću, je dobio svoje ime po mostu koji je dugo vremena omogućavao kontakt grada s ostatkom okolice, tj. smješten je Pri mostu. Grad ima bogatu povijest i poznato je da je postojao već u 7. stoljeću prije Krista, a prvi poznati stanovnici su bili Iliri. U doba Otomanskog carstva Primošten je bio zaštičen velikim gradskim zidinama, a nakon pada Turske mještani Primoštena su započeli graditi svoja naselja i van zidina. Primošten je poznat po poljoprivrednim djelatnostima, a osobito po prelijepim, velikim vinogradima. Primošten je simbol međunarodnog druženja zahvaljujući njegovim prirodnim bogatstvima i zemlji, koju je grupa Esperantista donijela na poluotočić Raduča i na njemu izgradila predivne interkontinentalne vrtove. Upravo zbog toga je Primošten u 20. stoljeću postao popularna turistička destinacija i time je omogućen razvoj i napredak turizma. Prilikom posjete Primoštenu ne treba propustiti razgledanje nekih od starih sakralnih objekata, kao što su crkva Sv. Jurja i crkva Sv. Roka iz 15. stoljeća. Također preporučamo šetnju starim dijelom grada, u kojem se nalaze gradske zidine, uske uličice i stare kamene zgradice, te šetnju šetnicom uz more, koju krasi predivno raznovrsno,  aromatično mediteransko bilje.

Rijeka Cetina

Rijeka  Cetina je dobila svoj naziv po istoimenom selu kroz koje protječe. Rijeka Cetina se ulijeva u 100 metara duboko jezero i u Jadransko more u poznatom turističkom mjestu u Dalamaciji, nekadašnjem piratskom Gradu Omišu. Rijeka Cetina, koja je inače poznata i popularna među turistima zbog Raftinga na Cetini, je ujedno i najveća rijeka u Srednjoj Dalmaciji. Cetina je poznata po svojim kanjonima i planinama koje je okružuju. U okolici Cetine su brojni povijesni, kulturni i arheološki ostaci. U gradu Sinju Vam preporučamo posjetiti Muzej Cetinske Krajine, u kojem se mogu vidjeti mnogi artefakti i dokazi o postojanju drevnih civilizacija i naroda na tom području. Pored poznatog Raftinga na Cetini ovaj kraj nudi i brojne druge aktivnosti, kao što su kanuing i kayaking. Na Rijeci Cetini postoje i mnogobrojna izletišta, u kojima se posjetitelji mogu odmoriti, osvježiti i okupati. Neka od tih izletišta su Kaštil Slanice i Radmanova Mlinica. Duž Rijeke Cetine izgrađene su i mnogobrojne hidroelektrane. Cetina je od Trogira udaljena nekih 30km, a moguće ju je posjetiti na više različitih načina. Ako Vam je draže istražiti Rijeku Cetinu samostalno, najbolji izbor je vlastiti automobil. Također postoje i organizirani izleti na Rijeku Cetinu iz grada Trogira.

Zlarin

Iz Trogira do malenog Otoka Zlarin je moguće doći brodicom ili brodićem. Na Zlarinu je stalno naseljeno tek nekih 220 mještana, no tijekom ljetnih sezona broj ljudi na otoku se popne u prosjeku na 2000. To su uglavnom vlasnici smještaja i ugostiteljskih objekata, no i turisti koji žele provesti ljetni odmor na ovom mirnom otočiću, na kojem je prijevoz automobilom zabranjen. Otok Zlarin obiluje prirodnim bogatstvima, šumama, zelenilom i raznim mediteranskim biljem. Zlarin je poznat po koraljarstvu, kojim se mnogi mještani bave još od davnina pa sve do danas, pa ga zbog toga često nazivaju otokom Koralja. Zlarin je najgušće naseljen uz obalu, dok je prema kopnu sve manje naselja, a sve više šume i netaknute prirode. Na Zlarinu su plaže šljunčane i pješčane, s predivnim, kristalno čistim morem. Zlarin je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu. Preporučamo posjet ovom predivnom otoku i njegovim znamenitostima, među kojima izdvajamo ostatke Antičkog brodoloma iz 1. stoljeća, zatim crkvu Gospe od Rašelja te crkvu Marijinog uznesenja, u kojoj se nalazi oltar Sv. Fortunatu, vojniku i zaštitiniku Zlarina.


Kozjak

U blizini Trogira se nalaze planine Kozjak i Mosor. Planina Kozjak ima ne baš atraktivne strme litice na južnoj strani planine, no druga je strana, kojom je moguće doći do Zagorja, znatno blaža i zelenija. Planina Kozjak je idelna za ljubitelje penjanja, no jednako je zanimljiva i ljubiteljima prirode koji više vole automobilom stići do nekih mirnih i zanimljivih lokaliteta na Kozjaku. Među te lokalitete ubrajamo crkvu Gospe na Hladi iz 14. stoljeća, u blizini koje je moguće pronaći i osvježenje,  te crkve Sv. Jurja i Sv. Luke, također iz 14. stoljeća. Na Kozjaku se u blizini crkve Sv. Jurja nalazi planinarski dom Putalj, u kojem je moguće pronaći smještaj i koji ima finu gastronomsku ponudu za svačiji džep.Mosor

Planina Mosor proteže se uz samo Jadransko more, od Omiša do Splita. Planinska klima na ovoj 1000m visoko planini prevladava kroz cijelu godinu, a Mosor je vrlo bogat biljnim i životinjskim svijetom. U podnožju planine prevladava mediteransko bilje i zelenilo, no prema vrhu planine biljni se svijet mijenja i prelazi u bogatu planinsku vegetaciju. Iako nije bogata vodom, na planini Mosor nalazi se nekoliko slatkovodnih izvora, kao što su Trpošnjik, Živica, Studenac, Sedernik i Ljuvač, u kojima obitavaju neke rijetke vrste vodozemaca, kao što je neobična čovječja ribica. Mosor je bogat raznim jamama i špiljama, koje su doista vrijedne posjeta i koje ljubitelji planinarenja smatraju izuzetnim lokalitetima. Najviši vrh Mosora je visok 1339 metara, većinu godine je pod snijegom. S ovog vrha se pruža pogled i najudaljenije dalmatinske otoke, poput naprimjer Visa, te na okolne planine i brda, kao što su Biokovo i neke planine susjednje države Bosne i Herecgovine. Odmor od uspona planinom Mosor možete potražitu u planinskoj kućici LugarnicaBiokovo

Planina Biokovo je najveća Dinarska planina u Europi i omiljeno odredište turista sa svih strana svijeta, jer je plaina Biokovo izuzetno bogata pririodnim bogatstvima, no podjednako i povijesnim i prapovijesnim kulturnim obilježjima i arheološkim ostacima. Biokovo se uzdiže između obalnog pojasa Srednje Dalmacije i kontinentalne Zagore. U prapovijesti je planina Biokovo bila gusto naseljena, no  kasnije su se mještani naselja na Biokovu počeli spuštati i naseljavati na obalama Srednje Dalmacije, u gradovima Makarske Rivijere, ali i drugdje. Na planini Biokovo se danas nalazi i Par prirode Biokovo, koji toplo preporučamo posjetiti, ukoliko se nađete na Biokovu. Danas postoje brojne uređene ceste, kojima je moguće automobilom stići do raznih lokaliteta na Biokovu. Međutim, ostale prirodne lokalitete, prirodne rezervate, botaničke vrtove i drevna kamena naselja je najbolje posjetiti pješice. Na Planini Biokovo postoje brojni planinski domovi, koji posjetiteljima nude odmor, smještaj i hranu ili kratko osvježenje. Jedan od najviših vrhova na planini Biokovo, a ujedno i u cijeloj Hrvatskoj,  je 1762m visok Vrh Sv. Jure. Ovo je ujedno i najhladniji dio Hrvatske, s prosječnom temperaturom zraka od 4 stupnja Celzija, i veći je dio godine prekriven snijegom. Krenete li na Biokovo, svakako posjetite i botanički vrt Kotišina.

Otok Šolta

Otok Šolta je poznat po izuzetno bogatoj flori i fauni. Šolta je otok u Srednjoj Dalmaciji, a okružuje ga još sedam manjih otočića. Otok Šolta je nastanjen od davnina, još od kamenog i brončanog doba, pa se zbog toga na Šolti mogu vidjeti mnogobrojni ostaci i obilježja prastarih civilizacija. Jedna veoma interesantna znamenitost otoka Šolte je stari ribnjak rimskog cara Dioklecijana pod nazivom Piškera, čiji se ostaci danas nalaze na dnu mora. U ostalim naseljima Šolte se mogu posjetiti mnogobrojne stare i prastare crkve te antičke građevine iz raznih razdoblja u prošlosti. Na Šolti postoje mngobrojne uvale i plaže, okružene netaknutom prirodom, mediteranskim biljem i kristalno čistim morem, pa je tako otok Šolta izuzetno privlačan nautičarima, ribarima i roniocima. Na otoku Šolti preopručamo posjet Marijanskom svetištu Velike Gospe iz 13. Stoljeća.Drevnik Mali

Drvenik Mali se prostire na oko 4km², a od Trogira je udaljen 10 nautičkih milja. U Drveniku Malom populaciju čini oko 60 stalnih stanovnika. Drvenik Mali se nalazi zapadno od Drvenika Velog i veoma je privlačan zbog svojih prelijepih mirnih i čistih plaža.Drevnik Veliki

Drvenik Veliki, poznatiji kao Drvenik Veli, je otok u Trogirskom Arhipelagu, udaljen od Čiova nekih 5km. Prostire se na oko 12km². Drvenik Veliki je u biti poprilično mali otok, no ipak obiluje mnogobrojnim, od vjetra zaštićenim uvalama te predivnim plažama. Drvenik Veli privlači turiste željne mornog odmora u netaknutoj prirodi. Oko Drvenika Velikog se nalazi i nekoliko manjih otoka, koji također većinom pripadaju Trogirskoj Rivijeri i Trogirskom Arhipelagu.

Dugopolje i Špilja Vranjača

Udaljenost Trogira od Dugopolja je nekih 28km. Do Dugopolja se može doći automobilom ili autobusom. Dugopolje je smješteno na dnu sjeverne strane planine Mosor. Ovo krško selo Dalmatinskog Zagorja ima bogatu i dugu povijest, a postojanje drevnih civilizacija na tom području dokazuju mnogobrojni pronalasci iz raznih doba, od kamenog pa nadalje. U Dugopolju se doista ima puno toga za vidjeti, kad je o kulturnim i povijesnim znamenitostima riječ, no i prirodnih bogatstava ima u izobilju. Među njima se ističe špilja Vranjača u podnožju planine Mosor. Špilja Vranjača ima dva do sada poznata ulaza - glavni u zaseocu Punde, dok je drugi ulaz puno manji i uži. Istraživanja u Špilji Vranjača započeta su još početkom 20. stoljeća, a 1930. godine je zvanično otvorena za posjetitelje. Znanstvenic,i koji su istraživali ovu špilju, ustanovili su da je ona upotpunosti pogodna za život i vjeruje se da su u prastoljećima stanovnici drevnih civilizacija boravili u njoj, čemu u prilog idu brojni pronađeni artefakti te fosili nekoliko vrsta divljači. U Špilji Vranjači stalna temperatura iznosi 16 stupnjeva Celzija. Toplo preporučamo posjet špilji Vranjača.Mostar

Mostar je grad smješten u dolini rijeke Neretve, koji je poznat po Starom Mostu i po ljetnom natjecanju u skakanju sa Starog Mosta. Mostar je okružen planinama Hum, Velež i Čibulja. Stari Most u Mostaru je izgrađen tijekom 16. Stoljeća, za vrijeme Osmankog carstva, a sagradio ga je Sultan Sulejman Veličanstveni. Njegova visina iznosi 24 metra, dužina 30 metara, a građen je u obliku luka. Prije Starog Mosta je na tome mjestu postojao viseći most. Nakon što je izgrađen stari je Most trajao punih 427 godina, no tijekom domovinskog rata u Bosni i Hercegovini most je srušen.  2004. godine Stari Most je ponovno izgrađen, odnosno obnovljen u svojem izvornom obliku. Stari Most se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Najzanimljiviji djelovi grada Mostara su zasigurno stari grad Mostar i dijelovi grada uz Neretvu. U blizini Starog Mosta u Mostaru nalaze se brojni restorani i kafići, iz kojih se pruža prekrasan pogled na rijeku Neretvu i Neretvansku Dolinu
Omiš

Omiš je udaljen od Trogira nekih 45km, to je jedan veoma lijep i interesantan morski gradić, sa lijepim plažicama, uvalama i intrigantnom povijesti. Omiš - „Grad Pirata“, kako ga i danas nazivaju, nije bez razloga tako nazvan. Povijesni je Omiš uistinu bio grad u kojem su stanovali najopasniji mediteranski Gusari, Omiški Gusari, pa je zbog toga i bio veoma ozloglašen. I danas grad Omiš krase drevne tvrđave, zgrade i spomenici koji podsjećaju na Gusarsku prošlost grada Omiša. Vladari piratskog grada Omiša su bili kneževi Kačići sve do kraja 13. Stoljeća, koji su zbog svojeg gusarskog načina života ratovali s mnogim kraljevstvima i gradovima, pa su tako čak i naplaćivali danak za miran prolaz kroz Omiš.

Omiš je smješten na ušću rijeke Cetine, u podnožju planinskog lanca iza kojeg se nalaze rijeka Cetina, Cetinski kanjoni, šume, planine, vodopadi i prirodna izletišta. Rijeka Cetina je poznata po raftingu i penjanju po stijenama kanjona, pa su zato za ljubitelje sporta i one koji su željni adrenalina, ali i jednostavne ljubitelje prirode, Omiš i Cetina nezaobilazne destinacije.

Solin

Solin je jedan od dalmatinskih gradića s doista dugom poviješću, baš poput Trogira, pa ga upravo zbog toga zovu „kolijevkom povijesti“. Solin je udaljen od Trogira neka 24km, a prijevoz do njega je moguć autobusom ili automobilom. Solin nije obalni gradić, no kroz njega protječe rijeka Jadro, u kojoj žive rijetke endemske vrste, atipične za hrvatsku jadransku regiju, a to su mekousne i kalifornijske pastrve i jegulje. Grad Solin je gusto naseljen i po zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine, Solin ima oko 19000 stanovnika.

Nekada davno Solin, tadašnjeg imena Salona, je brojao čak 60 tisuća stanovnika, bio je 4. grad po veličini u Rimskom Cartsvu. Salonu su osnovali Grčki kolonisti u 3. stoljeću prije Krista, a zatim su došli Rimljani, a poslije njih i druga carstva i vladavine. Bogata povijest grada Solina je još uvijek nedovoljno istražena, veliki dio stare Salone se nalazi pod zemljom, na lokacijama koje su van područja današnjeg Solina. Istraživanja i iskopavanja i danas traju, jer je povijest i kultura ovog grada zaista veoma dragocjena. Mnoge znamenitosti, povijesni spomenici, zgrade i ostali objekti mogu se vidjeti u Solinu. Izuzetno zanimljive lokacije, koje ne treba propustiti pogledati prilikom posjete Solinu, su prvo hrvatsko naselje Gospin Otok, gdje se nalaze Crkve Blažene Djevice Marije i Sv. Stjepana. Naselje je utemeljila Kraljica Jelena, čiji je grob sa nadgrobnom pločom pronađen stoljećima kasnije, tijekom ponovne izgradnje ovih crkvi. Zatim su tu Gradine, Šuplja Crkva i Terme i drugo. Solin je grad koji doista vrijedi posjetiti, osobito za ljubitelje povijesti.

Sinj

Sinj je kopneni Dalmatinski gradić udaljen od Trogira nekih 50km, smješten u dolini rijeke Cetine. Iz Trogira je moguće stići do Sinja automobilom ili autobusom. Sinj je grad s bogatom i burnom poviješću. Upravo zbog toga se u Sinju već 3 stoljeća održava poznata Sinjska Alka,  natjecanje vitezova konjanika u gađanju željezne alke kopljem. Ovaj tradicionalni festival se održava svake godine, prvog tjedna u mjesecu Kolovozu. Posjeta ovom gradu tijekom boravka u Trogiru je idealan izlet za ljubitelje povijesti,  tradicije i kulture, a osobito tijekom održavanja natjecanja u gađanju alke.

Sinj je također vrlo posjećen i zahvaljujući svetištu poznate Gospe Sinjske. Prema legendi upravo je Gospa obranila i zaštitila Sinj od napada i vladavine Turaka. Od tada je slika Majke od Milosti u Sinjskoj crkvi okrunjena zlatnom krunom i mnogi hodočasnici sa svih strana svijeta dolaze posjetiti Sinjsku Gospu i moliti ju za milost, a Gospa usliša sve koji mole srcem.